Tuesday, May 24, 2016

institut Nury

juga di kenali sebagai Pembangunan Keluarga dan kanak-kanak, kat sini ade Klinik perubatan, every month Institut Nury akan buat Kursus Ibu Bapa Profesional dan Anak cermerlang.

Setahun yg lalu buat research mengenai institut nury sebab rasa teruja tengok Nurhasanah Mazalan stimulate kyraa dr baby lagi. Kite yg terbiase tengok baby bedung ni,jd pelik, why as x bedung anak ni? haaa gituw. Jadi memang perkongsian dr as dan alumni nury yg lain sgt mengujakan dan memberangsangkan, inspirasi dari The Institutes for the Achievement of Human Potential by Glenn Doman.

Disebabkan diri ini merasa anak sendiri agak lambat dr sepatutnya, kalau tgk buku baby u can know macam mana carta perkembangan anak2. Memang kalau orang sekeliling cakap, xpe let it be by nature, diri ini x boleh macam tu, lalu sebelum merancang ke kelas nury, sy telah membeli dulu buku glenn doman how smart is your baby. Jadi bace dulu buku tu,macam mana stimulate baby from born. Bende pertama buat lepas bc sikit bab dalam tu adalah crawling track. Dari situ memang kami sama2 dok ajar baby merangkak,hinggala zinnirah boleh merangkak macam harimau . Bila zinnirah dah start merangkak, perkembangan yang lain kembali normal.

Bulan lepas, alhamdulillah berkesempatan untuk mengikuti kursus ibu bapa dan anak cemerlang, sanggup approach Nurul Jannah sebab nak by group. :D

Ape yang boleh sy cakap mengenai kursus ini, sangat berbaloi utk ke sana,bukan di ajar cara mengajar anak2 semata tapi, dari permulaan masa mengandung lagi, penjagaan pemakanan dr mengandung, lahir, pemakanan anak2 membentuk otak yg cerdas,cara mengajar guna teknik flash card yang betul. MasyaALlah sgt berguna.

Sangat rekemen kepada yang belum berkahwin, belum ada anak,dah ade ank untuk pergi.

Lepas balik tu, bercerita dgn my mom mengenai kursus ni, my mom dulu nurse, mak cakap, nurse dulu memang akan di hantar kursus dengan institut nury ni, sebab dulu institut nury di bawah kementerian kesihatan, kursus yg di kendalikan oleh arwah doktor norlaily

Di nury juga, kita ade kak lala dan kak rara sebagai pengajar kita, kak rara is neurologist, jd memang setiap bab yang di ajar mesti akan di kaitkan dengan neuro di dalam otak. Fungsi setiap otak.

No comments: